Η Citigroup επέβαλε πρόστιμο 26 εκατομμυρίων δολαρίων για διάκριση σε βάρος των Αρμενιοαμερικανών αιτούντων κάρτα

Η Citigroup έκανε σκόπιμα διακρίσεις εις βάρος των Αρμενιοαμερικανών όταν έκαναν αίτηση για πιστωτικές κάρτες, δήλωσε την Τετάρτη το Consumer Financial Protection Bureau, καθώς η τράπεζα υποστήριξε εσωτερικά ότι οι Αρμένιοι ήταν πιο πιθανό να διαπράξουν απάτη και αναφέρθηκε στους αιτούντες ως «κακούς» ή συνδεδεμένους με το οργανωμένο έγκλημα.

Η CFPB διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι της Citi εκπαιδεύτηκαν ώστε να αποφεύγουν την έγκριση εφαρμογών με επώνυμα που τελειώνουν σε “yan” ή “ian” – το πιο κοινό επίθημα στα αρμενικά επώνυμα – καθώς και εφαρμογές που προέρχονται από το Glendale της Καλιφόρνια, όπου περίπου το 15% των Ο αρμενικός αμερικανικός πληθυσμός της χώρας ζει.

Ως μέρος της παραγγελίας, η Citi θα πληρώσει 24,5 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα καθώς και 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε διορθωτικά μέτρα σε πελάτες που επηρεάζονται.

Στην έρευνά του, το γραφείο διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι της Citi έλαβαν οδηγίες να ξεχωρίσουν εφαρμογές που είχαν αρμενικά επώνυμα, αλλά στη συνέχεια να αποκρύψουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο απορρίφθηκαν αυτές οι αιτήσεις. Οι εργαζόμενοι θα τιμωρούνταν εάν δεν επισημάνουν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Αρμένιους.

«Η Citi θεώρησε στερεότυπα τους Αρμένιους ως επιρρεπείς στο έγκλημα και την απάτη. Στην πραγματικότητα, η Citi κατασκεύασε παράνομα έγγραφα για να καλύψει τις διακρίσεις της», δήλωσε ο Rohit Chopra, διευθυντής της CFPB, σε δήλωση.


Οι υπάλληλοι της Citi έλαβαν οδηγίες να ξεχωρίσουν εφαρμογές που είχαν αρμενικά επώνυμα, αλλά στη συνέχεια να αποκρύψουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο απορρίφθηκαν αυτές οι αιτήσεις.
REUTERS

Λογότυπο του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών
Η Citi θα πληρώσει 24,5 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα καθώς και 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε διορθωτικά μέτρα σε πελάτες που επηρεάζονται.
REUTERS

Η Citi, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είπε ότι μερικοί υπάλληλοι ανέλαβαν δράση προσπαθώντας να αποτρέψουν ένα «καλά τεκμηριωμένο κύκλωμα απάτης των Αρμενίων που δρούσε σε ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνια».

«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη από οποιονδήποτε αιτούντα που αξιολογήθηκε άδικα από τον μικρό αριθμό εργαζομένων που παρέκαμψαν τα πρωτόκολλά μας για τον εντοπισμό απάτης», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση. «Μετά από εσωτερική έρευνα, λάβαμε τις κατάλληλες ενέργειες με όσους εμπλέκονται άμεσα σε αυτό το θέμα και λάβαμε αμέσως μέτρα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιας συμπεριφοράς».

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *